7 põnevat ja värsket ideed sinu uue restorani võit toidukoha sisustamiseks

Anda vastust küsimusele, mis mõjutab sisekujunduse trende restoraniäris, ei ole sugugi lihtne. Vastus on ilmselt sama mitmekülgne, kui disainerid ja sisekujundajad, kes erinevate projektide kallal töötavad.

Kui sa tahad teada, millised on värsked tuuled sisekujunduses, siis võid oma pilgu julgelt restoranide suunas pöörata. Restoranid on pidevas arengus, igal nädalal avab oma uksed mõni uus restoran, või antakse uus väljanägemine juba olemasolevale kohale. Lisaks aitab kaasa ka fakt, et toiduasutustel pole tihtipeale sisekujunduse eelarves piisavalt raha ja see muudab nad nutikateks ja leidlikeks. Parima hinna ja kvaliteedi suhte juures suudetakse teinekord saada suurepärane tulemus.

Selle arenguga on kaasa tulnud ka restoranikriitikud, blogijad ja erialane ajakirjandus, pöörates varasemast suuremat huvi just restoranide väljanägemisele ja funktsionaalsusele. Tänapäeval on pildid ja jutt sisekujundusest kõrvuti toidu piltide ja arvustusega ja nii ongi restoranidest saanud tähtis kohta avaliku ruumi sisekujunduse trendide arendamisel.

Inspiratsiooni ammutavad toidukohad vägagi erinevatest allikatest. Osad disainerid on näiteks tugevasti mõjutatud kunstimaailmast, eriti just skulptuuridest ja erinevatest installatsioonidest, seda esineb kõige tihedamini suurtes kunstimekades, nagu Milano, New York, Berlin and London. Teine suur grupp disainereid järgib arhitektuuri trende ja meetodeid, luues enda ümber puhast ja stiilset ruumi. Paljud maailma tipprestoranide sisekujundajatest on teatri ja filmi taustaga ja kasutavad väga osavalt ära valgus ja ruumilahendusi, mida võid kohata parimates filmides, või teatrilavastustes.

Aegajalt tulevad muutused ka restoranitööstuse köögipoolelt, sest tehnika areneb pidevalt ja uued seadmed muudavad toiduvalmistamise viise ja kultuuri, võimaldades avatud köögil kolida kasvõi restoranikülaliste keskele. Disainerid kasutavad seda osavalt ära, luues tavalisest tugevama sideme ja seotuse restorani köögipoole ja teenindusala vahel.

Kõige suuremaks surveks sisekujundusele on siiski sööjad ise, sest me teame, et restoranikülastajate jaoks on interjööril oluline roll ja ebameeldiva õhkkonnaga restorani tihtipeale tagasi ei pöörduta. Toidu osas kõrgete nõudmistega gurmaan soovib einestada ruumis, mis pakub samasuguseid elamusi, mida ta ootab toidult. Restoranid, mis jäävad oma ruumikujundusega klientidele meelde, muutuvad kiirelt edukateks ja kuna neid on lihtne kopeerida, kasvõi internetis restoranide pilte googeldades, siis võib ühest heast ideest kiirelt globaalne trend kujuneda.

Restoranitrendidest kirjutamise juures on oht, et artikli ilmumise ajaks on trendilaev juba ankru hiivanud ja uued trendid on juba restoranimaastiku üle võtnud. Õnneks ei kopeerita restorane siiski väga suure kiirusega, võrreldes näiteks moetööstusega, kus peale kuulsa disaineri või kaubamärgi moeshowd, võivad koopiad juba mõne nädalaga müügile ilmuda. Restorani loomine võtab siiski rohkem aega ja nõuab palju planeerimist. Nii võibki teinekord esialgsest ideest restorani avamiseni kuluda mitu aastat.

On siiski mõningad sisekujunduslikud trendid, mis ei kao ilmselt veel nii pea areenilt ja mis on ennast aastate jooksul üsna elujõulistena näidanud. Sellepärast võite neid julgelt arvesse võtta, vaatamata sellele, kui te ei plaani veel lähiajal uksi avada.

1 Geomeetria kasutamine

Üks domineerivamaid restoranikujunduse trende on rõhu panemine lineaarsusele. Pikad sirged ruumid, mille sisse paigutatakse horisontaalseid või nelinurkseid elemente. Kiire pilk viimasel ajal USAs avatud populaarsetele restoranidele paljastab, et valdavalt pole üldse näha ei kaari ega kurve. Me ei kohta neid elemente ei seinade, mööbli, kunstiteoste, ega isegi mitte valgustite osas, kõik on kas nelinurkne, või kaunistatud mõne nelinurkse elemendiga.

Pikk ja kitsas ruum on tihtipeale just selline, mida suurlinnas restorani alustav ettevõtja endale lubada saab. Sellise kujuga on paljud vanemate linnade tänavatasemel asuvad ruumid ja tihtipeale ka kaubanduskeskustes asuvad ruumid, mida ei ole algselt toitlustuskohaks planeeritud. Horisontaalsed jooned sisekujunduses aitavad kitsastel ruumidel suuremana näida ja disainerid kasutavad seda väga osavalt ära.

Suurepäraseks näiteks võib pidada Momofuku Ssam baari New Yorkis, kus pikk ja kitsas ruum on nutikalt ja läbimõeldult kujundatud.

Teistest geomeetrilistest kujunditest tasuks veel välja tuua ringid ja ovaalid, mida kasutatakse palju lagedes ja valgustites. Tihtipeale on need ümaravad vormid laes kontrastiks teravatele nurkadele ja sirgetele joontele, mis on kasutusel seinte ja mööbli puhul. Ümaraid vorme kohtab tihti ka laudade ja privaatbokside disainis, see tagab igale seltskonnale mõnusa privaatsuse ja võimaluse omavahel hästi suhelda. Ümarate laudade ja mööbliesemete miinuseks võib teinekord olla hind, sest sellised kallimad lahendused ei ole tihtipeale alustavale restoranipidajale taskukohased.

Keerulisemaid geomeetrilisi kujundeid võib tihti kohata seintel ja läbi nende seotakse ruumi erinevad osad omavahel tervikuks kokku.

2 Retro mõjutused

Chicago chesterfield tuitoolid
Chicago retro stiil. (Allikas: https://www.chicago.ee/)

Päris tihti võib juhtuda, et kõige moodsam disain on hoopiski retro hõnguline ja laenab osa oma võlust minevikust. Termin “retro” tähendabki tegelikult tagasivaatav, nii et iga disainilahendus, mis laenab midagi minevikust, on mingis mõttes “retro”. Kahekümnenda sajandi keskpaiga sisekujunduslikud trendid hakkasid restoraniäris kanda kinnitama juba üheksakümnendate lõpus, aga tõelise hoo on see trend sisse saanud viimase kümne aasta jooksul. Suur osa retrotrendi levikul on kindlasti populaarsetel teleseriaalidel, nagu näiteks “Mad Men”. Sellist stiili kutsutakse tihti ka sajandi keskpaiga moderniks, et mitte ajada seda segi varasemate stiilidega, nagu “Art Deco” ja paljud teised.

Kuna retro võib tähendada väga mitut eri stiili, siis on teil endale sobiva retrostiili valikul üsna palju valikuruumi. Tallinna toidukohtadest võiks välja tuua näiteks restorani Chicago, või burgerirestoranide keti Mac Bar-B-Que, kes on oma sisekujunduses pannud rõhku ümaratele vormidele ja luksuslikele viimistlusmaterjalidele. Massiivsena mõjuvatele täispuidust pindadele sekundeerivad mugavad nahast istmed ja USA popkultuurist tuttavad neoonvalgustid ja reklaamid.

3 Tööstuslik ja maalähedane kohtuvad

Kui me peaks välja tooma ühe viimase aja populaarseid restorane ühendava nähtuse, siis oleks see soov näida autentsena – ausad materjalid, mida eksponeeritakse igal võimalusel. “Ausad” tähendab siinkohal materjali, mida pole liigselt viimistletud ja mis teinekord paistab isegi veidi kasutatuna. Galvaniseeritud metallist toolid, mille jalgadel on näha mõlke ja kriime (mis sellest, et teinekord on disainer ise need mõlgid tekitanud), sammastelt kulunud ja kooruv värv, päevinäinud puit seintel, millel on märgata ka roostejälgedega naelaauke jne. Selline sisekujundus on ideaalseks keskkonnaks ka “ausale” toidule, mis on valmistatud kohalikust toorainest ja maitseb hea, mitte ei ole ainult kunstipärase välimusega, aga tagasihoidliku maitse ja toiteväärtusega. Seda stiili kasutavadki tihtipeale restoranid, mis toovad toidu otse farmist oma laudadele ja pakuvad kõrvale käsitööõlut, või mõnda muud enda eritoodet. Tallinna toidukohtadest võiks selle stiili esindajana välja tuua näiteks F-Hoone, mis asub vanas tehasehoones ja kus saavad kokku industriaalne disain ja moodne menüü, kus palju tähelepanu on pööratud ka taimetoitlastele. Paksude paekivist seinte vahele mahub lisaks maitsvatele roogadele ka palju metallist kujunduselemente ja puidust ja kivist serveerimisaluseid, mis meenutavad selle hoone ajalugu ja loovad restoranikülastajate jaoks pingevaba ja alati elava keskkonna.

4 Värvi surm ja tekstuuride sünd

Erialakirjandust lugedes võib ekslikult jääda mulje, et ainukesed värvid, mida restorani kujundamisel kasutada tohib on must, valge ja pruun. Tõsi, vahest värvitakse mõni üksik sein ka julgemat tooni, eriti kui tegemist on kiirtoidu restoraniga. Värvide vähesus võib olla tingitud ka sellest, et järjest rohkem püütakse eksponeerida materjale oma loomulikus olekus ja see on värvid paljudest tippklassi restoranidest välja surunud. On näha, et suurt tähelepanu pööratakse materjalide ja viimistluse tekstuurile ja tekkivale kontrastile, näiteks on põrand sile, aga seinad reljeefsed, nagu New Yorki tipprestoranis Corton.

5 Kõrged laed ja kõva müra

Millal te viimati külastasite restorani, mille põrandat kattis vaipkate? Isegi kõige peenemad restoranid valivad tänapäeval enamasti kõva põrandakatte kasuks, milleks võib olla puit, parkett, kivi, või erinevast materjalist põrandaplaat. Selline valik on igati arusaadav, sest kõva põrand on vastupidav ja seda on lihtne puhastada. Aga sellisel põrandal on ka oma varjukülg, milleks on tugev helireostus. Puutudes kokku mööbliesemete ja külastajate sammudega, põrkub kõvalt põrandalt alguse saanud heli tagasi seintelt ja teistelt pindadelt, ning tekitab restoranis ebameeldiva mürafooni. Eriti hästi võimendub ja kajab heli restoranides, mis on kõrgete avatud lagedega. Kui müra hakkab juba segama külastajate omavahelist vestlust on õige aeg võtta oma sisekujunduses kasutusele mõningad müra summutavad materjalid ja disainilahendused, mis ei eristu oma välimuselt tavalistest materjalidest mitte kuidagi, aga suudavad siiski suure osa lärmist ära neelata. Külastajate jaoks on mugav, kui müratase restoranis ei ületa 65 detsibelli piiri.

6 Loov taaskasutus

Lendav Taldrik. Restoran. Telliskivi, Tallinn
Lendav Taldrik. (Allikas: http://www.lendavtaldrik.com)

Kui sa oled kunagi olnud seotud noore alustava restoraniga, siis mõistad suurepäraselt, kui oluline on esialgu oma sisekujunduse eelarve rangelt kontrolli all hoida. Kasutusele võetakse kõik meetodid ja üks koht, kust õnnestub veidi kokku hoida on vanadele mööbliesemetele uue elu andmine, või esemete ümbertöötlemine, ehk loov taaskasutus. Selline erinevatest komplektidest pärit mööbliesemete kokku sobitamine annab sinu restoranile “rohelise” ja säästliku ilme ja eriti äge on viimase aja trend anda esemetele uus kasutusviis. Pudelitest saavad laelambid, või sööginõud, õllepurkidesse kolivad kuivikud ja soolapulgad. Seinad kaetakse veinikorkidega (mis muuseas ongi suurepärane materjal eelmises punktis mainitud mürareostusega võitlemiseks) ja veinitünnidest saavad lauad, või baarilett. Tallinnas tasuks siinkohal kindlasti välja tuua näiteks restoran Lendav Taldrik, kes on vanadest kaablirullidest meisterdanud nii toekad lauad, et 10 inimest mahub mõnusasti vürtsikat toitu, või külma jooki mekkima. Lisaks on kaubaalustest valmistatud ka osa mööblist ja baarilett – Well done Lendav Taldrik!

7 Kõik koos

Oivaline Tervilik Tort
Oivaline Tervilik Tort (allikas: https://www.oivaline.ee/ ja https://www.furnest.ee )

Esimesed restoranid, kus võeti kasutusele ühis-lauad tekkisid turule umbes kümmekond aastat tagasi. Restoranipidaja seisukohast on selline lahendus igati tervitatav, sest on ruumi kasutuse osas väga mõistlik, aga mitte kõikidele külastajatele ei meeldi oma einet võõrastega samas lauas võtta. Eriti popid on sellised kohad suurtes metropolides, kus kinnisvara hinnad on laes ja elanikud on suurlinnale kohaselt harjunud pidevalt võõraste keskel viibima. Kui tüüpilisele restoranikülastajale esitada küsimus – kas olete valmis võõraga samas lauas istuma, on vastuseks üldjuhul siiski kindel ei. Rohkem ollakse nõus istuma pikas ja kitsas ühis-lauas, kus külastajad ei istu mitte üksteise vastas, vaid üksteise kõrval reas. Tavaliselt on selline laud akna all ja külastajad saavad jälgida akende taga toimuvat elu. Sellist lauda võib kohata paljudes kiirtoidukohtades ja näiteks Starbucksi kohvikutes. Tallinnas on heaks näiteks kohvik Oivaline, kus lisaks akna all paiknevale ühis-lauale on kasutusel ka hulk privaatseid laudu ja hubasust lisab lagedel ja mujal ruumis vohav lopsakas roheline taimestik.

Tarka ja läbimõeldud planeeringut ei asenda mitte ükski trend

Trendid tulevad ja lähevad ja meie nippidest ja tähelepanekutest võib olla kasu hetkel trendika koha kujundamiseks, aga mitte miski ei asenda läbimõeldud lähenemist ja tarka planeerimist. Hea disain peab eelkõige töötama ja täitma oma eesmärki. Restorani söögisaali poolel võid oma fantaasial lennata lasta, aga köögis ja leti taga korralda asjad kindlasti juba aastate jooksul väljakujunenud tavade järgi.

Leave a Reply